Životna Energija ( Qi,Prana, Bioenergija..)

„Qi pokreće krv, krv pokreće mišiće, mišići pokreću tetive, tetive pokreću kosti – kao i obrnuto“.

 

Qi ili Chi je kineska riječ za nevidljivo kretanje koje podržava život. Qi nema  boju, miris, okus ni oblik a možemo ga osjetiti preko različitih senzacija: toplota, hladnoća, peckanje, širenje, pulsiranje, trnjenje, mravinjanje, protočnost..Ne možemo ga percipirati čulima a ni intelektom već putem osjećaja. Određene osobe s probuđenim trećim okom mogu vidjeti auru i energije drugih ljudi.

 

 

Simbol Qi je u Kini predstavljen parom koja se uzdiže iznad riže koja ključa.To je sveprisutna životna energija ( bioelektricitet) koja prožima i ispunjava ljude, biljke, životinje, minerale, prirodu i cijeli univerzum. Chi  energija ujedinjuje univerzum zajedno.  Kroz historiju različito je nazivana: u Indiji prana, u Japanu Ki, u Rusiji bioplazma, u bioenergetici orgonska energija, u hipnozi animalni magnetizam, u kršćanstvu Sveti Duh, u islamu i sufizmu  Baraka, kod grka Pneuma, egipćana Ka itd.

Životna energije je svugdje prisutna oko nas i mi je često   ne primamo dovoljno zbog naših blokada. Čim dođe do stagnacije energije nastaje napetost, bol ili bolest.  Qi energija može da teče slobodno samo kroz opušteno tijelo i smiren um, što je tijelo opuštenije to možemo razviti veću snagu i veću brzinu. Kad putem vještine i ozbiljne prakse otklonimo blokade i prepreke ona će procirkulisati potpuno.

Zato je glavna ideja da stalno držimo cirkulaciju energije protočnom. Kao rezultat opuštanja energija se kreće slobodno i kad stigne do svih organa zdravlje je očuvano.

Suštinska funkcija energije je kretanje i transformacija a ne stagnacija. U zdravom tijelu energija konstantno cirkuliše, bruji i vibrira poput talasa. Dobro energizovano tijelo je ono koje pulsira u svom originalnom ritmu i koje je živahno i stalno spremno na pokret( kao što su to djeca). U takvom tijeli se virusi i bakterije ne mogu dugo zadržati jer ih zdravo cirkulisanje energije odbacuje.

Najbolji primjer za ovo imamo u prirodi ako uporedimo močvaru gdje je stagnantno i potok ili rijeku gdje postoji konstantno kretanje.

Energiju kroz trening prvo treba osjetit kroz razvoj senzitivnosti, zatim pokretati i kondenzovati.

Praksa uravnoteženog životnog stila je ključna za razvoj energije, energiju treba prvo razviti u stomaku i onda je odatle projektovati. Pažnja se usmjerava na prvi tan tien koji je glavni psihofizički centar u tijelu poput bojlera ili rezervoara koji treba ugrijati i napuniti.Najpovoljniji sati za usmjeravanje pažnje u donji tan tien su: u svitanje između 5-7, ujutro 9- 10, podne između 14- 15, uveče između 21 i 22 sata.

 U Kini kažu Chi prati Yi odnosno energija prati namjeru( pažnju, um, svjesnost). Na najvišem nivou sažimanjem Chia dostiže se dječija mekoća.

 Qi se manifestira kao misli, emocije i materija.

Protok Qia poboljšavamo pravilnim držanjem disanjem,  prehranom, vježbanjem i mirnim umom. Energija ulazi u čovjeka preko disanja, vode, hrane, interakcije s okruženje i drugim bićima. Osobe koje se ozbiljno bave energetskim radom imaju manju potrebu za hranom jer prikupljaju energiju na drugi način i ne rasipaju je toliko.

Energija se može usmjeravati i putem koncentracije i vizuelizacije. Vizuelizacija je tehnika za usmjeravanje energije.

Spiralni pokreti koji su najviše prisutni u vještinama Tai Ji Quan i Qi Gong omogućuju  brži i pravilniji protok Qi energije.

 

VRSTE QIA

U klasiku Žutog cara se navodi oko 360 različitih vrsta Qia.

Qi neba ili tian qi je univerzalni qi koji kontroliše qi zemlje i čovjeka. To je energija stvaranje koja je prisutna u svemu.

Di qi  je energija zemlje koja obuhvata i sve sto živi na zemlji; čovjeka, biljke, životinje, 5 elemenata,  gravitaciono polje

Ren chi – energija čovjeka. Energija čovjeka se dijeli na:

1) prenatalni ili vodeni – nju dobijamo začećem od roditelja, predaka i naše karme. Taj qi je s nama od trenutka zaćeča pa do smrti.

2) postnatalni ili vatreni  – stičemo unosom hrane, vazduha, vode, odnosa s okolinom i našeg načina života.

Wei chi – zaštitinički qi( aura)  formira neku vrstu omotača koji štiti ljudsko tijelo i glavna mu je funckija zaštita tijelo od  negativnih vanjskih utjecaja.

 Ying qi -upravljački ili hraniteljski upravlja svim životnim funkcijama i reguliše funkcionisanje organa, misli, emocija i energetskih centara.

Tek kad dugim, upornim i strpljivim radom fizički i mentalni aspekti budu potpuno integrisani, vježbe  Tai chia & Qi Gonga mogu ostvariti svoj vrhunski rezultat, a to je svjesna kontrola Qi energije. Pod tim podrazumjeva da se Qi svjesnom namjerom produkuje, sakuplja, skladišti i učvršćuje u području tan tiena, gdje će se „kondenzovati“ i fomirati ono što taoisti zovu NAU TA – „unutrašnja lopta“ koja se kao ogromna energija može namjerom ili pokretom usmjeriti bilo gdje u tijelo ili izvan njega za iscjeljivanje sebe i drugih ili moć u borilačko- ratničkim vještinama i umjetnosti samoodbrane.

Želiš više naučiti o radu s životnom energijom na praktičan i efektivan način? Prijavi se na obuku za Trenera Qi gonga ili Trenera Yoge