UPRAVLJANJE BOLOM

UKLANJANJE ILI SMANJENJE BOLA HIPNOZOM & QI GONGOM

Da li patite od kronične boli i tragate za otpuštanjem iste?

Naučit ćete da opustite cijelo tijelo i posebno dio tijela koji boli i sve oko njega.

Da li Hipnoza za upravljanje bolom stvarno djeluje?

S obzirom da se bol dešava i registruje u mozgu a samo se percipira kao da je u pojedinom dijelu tijela moguće ga je uspješno treirati Hipnozom, i s njom isključiti centre zadužene za percepciju boli. Međutim prije Hipnoze je neophodno obaviti medicinske testove i znati uzrok boli; da li ima biološku osnovu zbog oštećenja nekih tkiva? Ili je  bol psihosomatska i izazvana stresnim dešavanjima?

Koliko god to čudno zvučalo,bol je naš prijatelj i govori nam da nešto nije uredu. Zbog toga Hipnozom uklanjamo samo nepotrebnu i suvišnu bol.

Čovjek raste samo kroz bol i izazov

       Osho

Zašto osjećamo bol?

Bol je naš  dobar  prijatelj jer nam daje signal da nešto nije uredu i da trebamo na to obratiti pažnju.  Bol nam govori da nas je ujeo pas ili da smo udarili  nožnim prstom u stol. Bol je dobar jer nas motivira da ostanemo sigurni i da rješavamo probleme. Djeca koja su rođena bez osjećaja za bol nikad ne nauče šta je to što treba izbjegavati kako se ne bi povređivali.

Tri najčešća stava o boli:

Nešto opasno se dešava u mom tijelu.

Bol će me spriječiti da budem sposoban/a uživati u stvarim koje volim.

Ja ću dugo patiti.

Nezdrave misli mogu učiniti bol još težom i većom. Zbog toga je važan dio hipnotičkih intervencija i korekcija pogrešnog razmišljanja.

Koristi od Hipnoze za osobe s kroničnim bolovima

NAUČNA ISTRAŽIVANJA KOJE POTVRĐUJU EFIKASNOST HIPNOZE U KONTROLI BOLI

 

Hipnoza kontroliše bol! Hipnoza ima direktan utjecaj na suprasinalne stanice uključene u iskustvo bola.

Jensen, M. P. (2009). Hipnoza u tretiranju kroničnog bola:Nova nada. Bol, 146(3), 235-237.doi:10.1016/j.pain.2009.06.027

 

Dentalni bol: Samohipnoza može biti korištena u kliničkoj praksi za lokalnu anesteziju kao vid kontrole bola, kao i u alternativnim  i individualnim slučajevima.

Wolf, T. G., Wolf, D., Below, D., D’Hoedt, B.,

Willershausen, B., & Daubländer, M. (2016).

Efektivnost samohipnoze u otpuštanju iskustvenog dentalnog bola.

Internacionalni časopis za kliničku i iskustvenu hipnozu, 64(2), 187-199.doi:10.1080/00207144.2016.113158

 

Osteoartritis bolovi i  mobilnost:  Tretirana grupa je izvjestila značajnu redukciju bola  i poteškoća s mobilnošću unutar 12 sedmica.

Baird, C. L., & Sands, L. (2004).  Studija efektivnosti vođene imaginacije s progresivnom mišićnom relaksacijom za redukciju kronične boli  i poteškoća s mobilnošću kod osoba s  osteoartritisom.

Upravljanje bolom. 5(3), 97-104.doi:10.1016/j.pmn.2004.01.003

 

Glavobolje smanjene u učestalosti i intenzitetu sa samohipnozom:  Učestvovale su  144 osobe. U poređenju s rezultatima prije nego što su naučili samohipnozu, djeca i odrasli koji su naučili samohipnozu izvjestili su redukciju u smanjenu intenziteta i učestalosti glavobolja u prosjeku s 4,5 sedmično na 1,4 sedmično.I smanjenje intenziteta bola na skali od 0 do 12( s prosječnog 10,3 na 4,7). Sve je prošlo bez ikakvih nuspojava od samohipnoze.

Kohen, D. P., & Zajac, R. (2007). Samohipnoza trening za glavobolje kod djece i odraslih. Časopis za pedijatriju, 150(6),

635-639. doi:10.1016/j.jpeds.2007.02.014

Hipnoza kao metod kontrole bola se koristi u stomatologiji, prije i poslje operacija, kao priprema za bezbolni porođaj, tretiranje glavobolja, migrena, bolova u leđima i vratu, itd, itd.

Analgezija je odsustvo bola

 Po definiciji Internacionalnog udruženja za istraživanje bola, bol je «neprijatan senzorni ili emocionalni doživljaj, koji je izazvan postojećim ili mogućim oštećenjem tkiva ili koji je opisan riječima koje odgovaraju takvom oštećenju».

Najgori bol za ženu je porođaj a za muškarca kamenje u bubrezima.

Ako imate glavobolju i uzmete aspirin, on vas  samo čini nesvjesnim simptoma, glavobolja je i dalje tu samo je nismo svjesni. I drugi dan npr. može zaboljeti želudac jer čovjek je cjelovito biće a ne mašina. Ako odgurnemo problem s jedne strane on se javi s druge. To naravno ne znači da nikad ne treba uzimati aspirin i slično, već da treba tretirati uzrok boli.

 Vrste boli

Nociceptivna bol  – nastaje povredom tkiva

Visceralna bol  – dešava se u unutrašnjim organima

Neuropatska bol – oštećenja nerava, fantomska bol

Akutna bol  traje do 3 mjeseca

Kronična bol traje duže od 3 mjeseca

Kako izgleda proces?

Potrebno je da prvo obavimo intervju. Upoznajemo se, postavljamo vaše specifične ciljeve i utvrđujemo jake i slabe strane. Nakon čega prelazimo na praktični rad.  Sesija traje oko 60 minuta.

 

 

Sesije se održavaju ONLINE preko ZOOM-a tako da možemo raditi zajedno bez obzira gdje se nalazite. Da zakažete uvodni intervju kliknite na dugme PRIJAVI SE i popunite upitnik.