PREVAZIĐITE ANKSIOZNOST & STRES

PREVAZIĐITE  ANKSIOZNOST I STRES SA HIPNOZOM & COACHINGOM

 Napokon se oslobodite  briga & stresa

Da li Hipnoza stvarno pomaže u otklanjanju anksioznosti?

Hipnoza može pomoći osobama s anksioznošću jer ima olakšava da  prirodno  uđu u opušteno i smireno stanje uma i tijela.  U studiji  Stanford univerziteta iz 2016. naučnici su skenirali mozgove 57 osoba u hipnotičkom stanju. Pronašli su promjene u regijama mozga koje su povezane s boljom emotivnom kontrolom i  sa samosvijesnošću.. I za razliku od nekih ljekova Hipnoza nema nikakve nuspojave jer je to prirodno stanje našeg uma. Hipnozom možete otkriti uzrok vaše anksioznosti koji je možda nastao još u djetinjstvu ili nekad kasnije. Kada pristupite negativnim memorijama duboko u podsvijesti onda uz vodstvo hipnotizera možete isprazniti potisnute emocije i dati novo značenje tim događajima i promjeniti svoju percepciju.

Previše smo se bojali a nije trebalo. Trebalo je živjeti“.

 

-Ivo Andrić

Kod kojih oblika anksioznosti pomaže Hipnoza?

Hipnoza se pokazala kao visoko efikasna kod svih oblika anksioznosti:

Socijalna anksioznost – strah od negativne društvene procjene

Napadi su uvijek vezani za socijalni kontekst: strah od govora pred drugima,strah od posmatranja, strah od javnog nastupa, od kontakata s drugim ljudima, strah od sramoćenja, kritiziranja, ismijavanja, poniženja, strah od grešaka. Može biti ograničen na samo jedan tip situacije kao npr. kad je javni govor u pitanju ili uvijek kad je osoba okružena ljudima.

Fobijespecifični  i kompleksni strahovi

 Iracionalan strah od predmeta, osoba, aktivnosti ili situacija; preuveličana percepcija nadolazeće opasnosti povezane s konkretnom situacijom ili specifičnim objektom.

Panični poremećajiznenadni napad straha

Napadi panike su spontani i neočekivani. Panični poremećaj je ekstremna forma anksioznosti koja može biti sa ili bez agorafobije.

Generalizovani anksiozni poremećaj –  stalna zabrinutost

Strahovi su vezani isključivo na pretjeranu zabrinutost, negativne misli, stalnu strepnju, napetost i one se odnose samo na posljedice napada.

Opsesivno kompulsivni poremećaj – prisilne radnje i prisilne misli

Strahovi su vezane za unutrašnje podražaje ili dobro definirane situacije ( npr. izbjegava zaražene predmete) Strah od zagađenosti ili prljavštine i zbog toga osoba preduzima neobične i pretjerane mjere predstrožnosti ( npr. pretjerano često pranje ruku).

Post traumatski stresni poremećaj
odgođena reakcija na strah

 Strah od odlaska na mjesto gdje se dogodio traumatski događaj, izbjegavanje bilo čega što podsjeća na traumatski događaj.

Hipohondrija strah od nepostojeće bolesti

Neosnovan i pretjeran strah od postojanja fizičke bolesti koju doktori jos nisu otkrili.,

Kad duva vjetar možeš napraviti zid ili vjetrenjaču

Koristi od Hipnoterapije za osobe s anksioznošću

Šta kažu drugi?

„Prije bilo čega, moram da pohvalim Darka kao izuzetnog hipnoterapeuta, čovjeka širokog znanja i genijalnog stručnjaka psihologije, psihoterapije kao i borilačkih vještina.Kada bih pisao koliko su mi sesije sa Darkom pomogle, vjerovali mi ne bi. 25 mi je godina, i Darka sam upoznao prije skoro 2 godine. Kada sam došao u njegov centar, bio sam anksiozan,polu-uspješan poduzetnik koji je unatoč svim naporima, teško koračao naprijed. Ponekad mi je izgledalo da nazadujem više no što napredujem. U prvih 5 sesija sam se riješio svih anksioznosti iz privatnog i poslovnog zivota. Kao introvertnom momku, pomogao mi je da ostavim fobije od neuspjeha, strahove od komunikacije i bliskosti sa drugima iza sebe. Nakon toga smo se fokusirali na lični napredak i otklanjanje loših navika iz života, pa sam tako iza sebe ostavio
nervozu, bijes, duboke skrivene emocije i još mnogo toga o čemu ne bih pisao. Uz sve to podržavao me je učeći me meditaciji, vježbama disanja i jogi zbog kojih sam konačno u ruke uzeo kormilo svog zivota, i stekao kontrolu nad sobom. Jedina stvar zbog koje žalim jeste što ga nisam upoznao ranije. Darko je moj mentor, i mnogo mu toga dugujem.
Darko je izuzetno opušten lik, bez predrasuda. Laserskim fokusem cilja na problem, i rješava ga sto prije. Otvorenog sam uma i od srednje škole sam se zanimao za metodologiju uspjeha. Čitao sam dosta o hipnozi, i odlučio da se okušam u tome, bez ikakvih očekivanja. Iznenadio sam se kako sam se za jednu, dvije ili tri sesije mijenjao kao osoba, i svoje probleme ostavljao iza sebe kao da nisu postojali. Hipnoza utiče na podsvijest mnogo efektivnije i rapidnije nego bilo koja afirmacija ili vizualizacija, u to sam se lično uvjerio“.

Miralem A., poduzetnik

“Strah, tuga,nezaposlen, bez novca, bez prijatelja i bez podrške su sve stanja kroz koja sam prošao. Danas je to za mene prošlost,nakon tretmana hipnoterpije kod Darka kao magija sve je krenulo uzlaznom putanjom. Od srca veliko hvala Darku”.

Amar H.

„U jednom stresnom dijelu svog životnog puta nekako sam izgubila samu sebe, a da toga nisam bila ni svjesna. Tada, iz mog ugla izgledalo je kao da sam se jednog dana probudila sa anksioznim napadima koji su bili zastrašujući.Čovjek kada shvati da ima problem i da mu je potrebna pomoć, odluči i da je traži.Za Darka sam čula od sestre i osjećala sam da je hipnoterapija upravo ono što mi treba.Prije nego sam stupila u kontakt sa Darkom pokušala sam saznati što više o samoj hipnozi, kao i o Darku.. I što sam se više informisala sve više sam bila sigurna da je to pravi izbor za mene.

Darko je jedna vrlo pozitivna, mudra i draga osoba, neko uz koga uopšte nije teško opustiti se i osjećati ga kao prijatelja koji je tu da vam pomogne.Prije prve seanse sam imala neopisivu tremu. Strah od nepoznatog, da li ću uopšte moći da uđem u stanje hipnoze, kako ću se osjećati, sta će se desiti i milion drugih pitanja o kojim sam razmišljala.

Međutim, nakon te prve seanse sam bila ispunjena nevjerovatnom energijom.Kada sam bila pod hipnozom, bila sam toliko opuštena da gotovo nisam osjećala tijelo, nego samo emociju. To je prelijep osjećaj opuštenosti.Ja sam hipnozu doživjela kao jedno predivno putovanje koje ti pomaže da bolje upoznaš sebe, prihvatiš sebe i dobiješ dovoljno energije i želje da kreneš na put promjene.Danas na putu moje promjene vratila sam se na yogu u kojoj neizmjerno uživam, mnogo više se posvećujem sebi, puno bolje prihvatam da smo svi različiti i da je to sasvim OK“.

Alma Bajramović

Naučne studije koje pokazuju efektivnost Hipnoze za anksioznost

PTSP: Nova upotreba hipnoze u psihoterapiji

PTSP žrtava uključuje pristup traumatičnim memorijama na disociran način i sa pozitivnim restrukturiranjem tih sjećanja.

Spiegel, D. (n.d.).  Hipnoza u tretiranju post traumatskog stresnog poremećaja.

Studije kliničke hipnoze., 99-111. doi:10.1037/11090-005

 

Studije izvještavaju pozitivne rezultate u redukciji anksioznosti, stresa i bola.

Richardson, J., Smith, J. E., Mccall, G., &

Pilkington, K. (2006).  Hipnoza za bol i stres kod pacijenata s kancerom:

 Sistematski izvještaj o efektivnosti I metodologiji hipnotičkih

.Časopis za bol i upravljanje simptomima, 31(1), 70-84.

doi:10.1016/j.jpainsymman.2005.06.010

 Rezultati pokazuju da na kraju intervencija kod pacijenata u hipnoza grupi je došlo do izvanrednih  promjena u kvaliteti života i niži nivo anksioznosti i depresije.

Efektivnost kliničke hipnoze

Liossi and White (Contemporary Hypnosis 18(3):

145–160). (2001). Contemporary Hypnosis, 18(4),

220-220. doi:10.1002/ch.233

 Grupna  mindfulness meditacija može efektivno redukovati simptome anksioznosti i panike posebno kod generalnog anksioznog poremećaja, paničnog poremećaja i agorafobije.

16

Efektivnost meditacije u tretiranju anksioznih poremećaja

(1992). Američki časopis za psihijatriju,

149(7), 936-943. doi:10.1176/ajp.149.7.936

Preuzmite kontrolu nad time kako mislite, osjećate se i djelujete!

 

Kako izgleda proces?

Potrebno je da prvo obavimo intervju. Upoznajemo se, postavljamo vaše specifične ciljeve i utvrđujemo jake i slabe strane. Nakon čega prelazimo na praktični rad.  Sesija traje oko 60 minuta.

 

 

Sesije se održavaju ONLINE preko ZOOM-a tako da možemo raditi zajedno bez obzira gdje se nalazite. Da zakažete uvodni intervju kliknite na dugme PRIJAVI SE i popunite upitnik.