~Bez sopstvene transformacije nema Trenera Yoge ~

JEDINI INTENZIVNI KURS ZA TRENERE U JUGOISTOČNOJ EVROPI!

 

  • ŠTA: OBUKA ZA TRENERE YOGE
  • GDJE: Sombor, Srbija.
  • KAD: Od 3.7.2022. do 21.7.2022.
  • TRAJANJE: 19 dana, 200 sati .
  • ZA K0GA: Praktičare i trenere Yoge kao i za one koji to tek žele postati.
  • CIJENA: 650 Eura
  • CERTIFIKAT: Internacionalna Yoga federacija

Zašto je ovaj kurs „2 u 1” ? Zato što polaznici dobijaju i zvanje „Trener Yoge ‘ i „Učitelj meditacije’. Mada je ovaj kurs zapravo – „3 u 1'! A zašto to? Jer ćeš kroz ovaj kurs naučiti da ta nova zvanja možeš uspješno ostvarivati jedino ako započneš SOPSTVENU TRANSFORMACIJU. Ukoliko ne kreneš u sopstvenu promjenu i duhovni rast, možeš postati nastavnik joga fiskulture ili nekog joga fitnesa ali ne i Trener Yoge(da ne govorim o Učitelju meditacije).

Zaista, jedinstvena prilika da na jednom mjestu, za dvadeset dana posvećenosti samo jogi, doživiš i sopstvenu transformaciju i dobiješ dvije diplome! To je već učinilo 231 polaznika iz sedamnaest zemalja (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Slovačka, Estonija, Švedska, Italija, Finska, teritorija Kosova, Austrija, Velika Britanija, Rumunija, Grčke, Francuske, Švajcarske i – Japana!).Preko 230 osoba je do sada završilo obuku.

Naravno da će te ovaj kurs naučiti i tjelesnim vježbama i joga položajima i svemu drugome što je potrebno znati spolja o jogi. I to je najlakši dio. Ono što je specifičnost ovog kursa je POVRATAK KUĆI – SEBI. Ovo je kurs za istinske Sebetražitelje, a samo rjetki nađu rjetke. Ova Škola za trenere je najbliže prišla idealu gdje su učenici živjeli zajedno sa učiteljem. S tim u vezi, energija i atmosfera Joga centra u Somboru, mjesto gdje se godinama praktikuje joga i druge duhovno-tjelesne vještine, meditira i živi prisutno, kao i prisustvo učitelja sami za sebe već pokreću i potpomažu duhovno buđenje (provjereno).

Istini za volju, većina vaših budućih vježbača će očekivati od joge (od vas) upravo to: fizičke vježbe za razgibanost, za mršavljenje, protiv stresa, ali je razlog tome što velika većina nije svjesna da je korjen njihovih problema u glavi (svjesnosti) a ne u tijelu. Zbog toga joga ne smije da ustukne pred nesvjesnošću ‘mase’: joga mora da mjenja sljedbenike a ne oni jogu.

Ipak, ovako ili onako, ni jedan kurs sam po sebi ne može od nikoga napraviti Trenera Yoge. Kurs, kao ovaj od 200 sati, može dati samo polaznu osnovu i pokazati put a izgradnja trenera/instruktora je proces koji traje cijelog života. Ali nije svejedno u kom pravcu krenete jer ako krenete u pogrešnom pravcu – nećete nikada stići. U svakom slučaju ovaj Kurs je samo početak a ne kraj.

Pri tome se ne smije zaboraviti prvo načelo joge kako ga je postavio ‘otac joge’ Patanđali: Joga zaustavlja vrtloge misli (‘Joga čita vrti niroda’) tj. osnovna odlika i svrha joge je PRISUTNOST. Veliki mudrac, doktor i jogi Patanđali je ostavio taj neuništivi putokaz i kriterijum. Još jednu ogromnu stvar je učinio taj dalekovidi jogi (prije 2000 godina): stvorio je učenje, ali nije stvorio organizaciju. Da jeste, da je stvorio organizaciju i ostavio učenike, sada bi smo imali pravovjerne jogije i jeretike i ostale gluposti koje su nam donjele religije.

Kakvo ovo ima značenje za temu članka? Pa, značenje je u tome što nema bolje i lošije joge; one su različite i samo ih jedna stvar odvaja od drugih sportova i vještina: SVJESNOST. I na kraju da dodamo jedno vrlo bitno mišljenje, iznjeto od nesumnjivog autoriteta, koje je možda i “prejako” ali ga je dobro imati u vidu: “Joga je unutrašnja vježba. Sve ostalo je – cirkus” (~Sri Chinmoy). Dakle, ako vježbamo jogu a ne brinemo o mentalnom stavu, to je onda običan cirkus.

Mada je meditacija dio joge, mi smo je ipak izveli u posebnu disciplinu jer se drugačije podučava i vježba i zato će polaznici biti obučeni za obje „vještine”. Nakon što ovladaju osnovama i jednog i drugog, moći će sami – zavisno od afiniteta i potreba svojih polaznika i vježbača – da kreiraju program sa više jednog (fizičkog) ili drugog (meditativnog) pristupa.

Možda će se neko od potencijalnih polaznika ovog naprednog kursa uplašiti ovakvog koncepta. Ništa zato, to je prirodno. Ljudi ne vole promjene. Mnogi žele promjene ali – da sve ostane isto. Za takve nije ovaj kurs. Ima drugih kurseva za koje ova unutrašnja dimenzija nije bitna. 

Naš „Kurs 200 sati” (RYT 200) nema potpuno drugačiji koncept samo iznutra nego i spolja. Dakle, kurs ne traje mjesecima (vikendom) nego se isti fond časova postiže u jednom cjelovitom intenzivnom tronedjeljnom kursu. Tako je ovakav kurs i zgodniji i jeftiniji (kursevi u Beogradu koštaju 800 Eura + troškovi puta i smještaja u trajanju od osam mjeseci). Za te tri nedjelje u Joga centru Sombor polaznici će se baviti SAMO JOGOM. Nastava se odvija svaki dan, sedam dana u nedjelji, osam sati dnevno. Ako želite transformaciju joga mora da vam uđe u svaku poru. Oni koji su iz Sombora i okoline (ili imaju rodbinu, prijatelje u Somboru) mogu dolaziti od kuće a za ostale je obezbjeđen smještaj u samom Joga centru  sa vegetarijanskom ili veganskom hranom kada je god to moguće – organskom. Polaznici mogu stanovati i u sopstvenim šatorima ili šatorima Joga centra koji se postave u parku Centra. Postoji i opcija stanovanja u sali Centra. Za one kojima nije moguće ostati sve tri nedjelje na kursu, postoji „skraćena verzija’ od dvije nedjelje, sa drugačijim rasporedom časova „u prisustvu učitelja’ i u „samostalnom učenju’. A za one polaznike koji su već višegodišnji joga treneri postoji mogućnost da ostanu samo deset ili samo sedam dana (cijena kursa ostaje ista ali se smanjuju troškovi smještaja).

Ovaj kurs otvara mogućnost da postaneš AUTENTIČNI TRENER YOGE. Autentičan joga trener može postati samo autentična ličnost. Ali taj kurs, te tri nedjelje, ti mogu postati ne samo najljepši godišnji odmor u životu, nego godišnji odmor ŽIVOTA, sa punim smislom, „ljetovanje’ na kome ćeš najzad naći – sebe. Ovaj intenzivni kurs je odlična prilika i za one koji ne namjeravaju da se bave podučavanjem joge da započnu buđenje, unutrašnju transformaciju i tako ispune jedinu svrhu zbog koje smo se rodili na ovoj Planeti: DA SE PROBUDIMO.

Kurs ima ograničen broj polaznika – do 20 u jednoj grupi – i time mogućnost da se učitelji posvete svakom polazniku posebno uzimajući u obzir posebnosti svakog studenta. Raspored dana je tako kreiran da ima dovoljno vremena i za odmor, druženje i zabavu.

Naši treneri i učitelji

Bojana Mutnović-Trajković

Bojana Mutnović-Trajković učiteljica yoge i praktičarka Art terapije. Prethodne tri generacije pratila je polaznike Međunarodne škole yoge, Sombor i podučavala predmet Hatha Yogu, principe I pravilnu postavku yoga položaja. U svom dugogodišnjem radu sa odraslima i djecom rado posmatra, povezuje, integriše te prenosi znanje na kreativan i interaktivan način...

Darko Trajković

Darko Trajković učitelj yoge, tai chia i hipno coach. U školi obučava tao jogu, tehnike breathworka i podučava buduće trenere kako da vode kvalitetne, uspješne i profitabilne časove yoge. Njegova konkretna i precizna učenja Vam daju jasne smjernice, principe o strukuri i metodologiji treninga i njegovih dijelova: priprema duha, zagrijavanje, glavni dio, hlađenje...

Fabijan Periškić ​

Fabijan Periškić - višegodišnji učitelj yoge,duhovni učitelj i idejni osnivač naše škole. U školi podučava meditaciju kao tehniku za uvježbavanje PRISUTNOSTI – suština yoge. Ovaj „kurs unutar kursa“ne samo da osposobljava trenere yoge da vode samostalno meditacije i obučavaju druge trenere nego obogaćuje njihovu duhovnu praksu i doprinosi duhovnom rastu i transformaciji.

Dr.Slobodan Bulat ​

Dr.Slobodan Bulat - 1974. godine upisao medicinski fakultet u Novom Sadu, kada je otpočeo i sa ozibljnim izučavanjem kako zapadnog tako i istočnog ezoterizma. Diplomirao 1982. godine i ubrzo započeo specijalizaciju medicine rada, da bi 1990. godine dobio posao sportskog doktora. Više decenija se bavio karateom, što ga je u zrelim godinama odvelo u izučavanje duhovne tradicije istoka: joge i meditacije. Radi i kao učitelj tai chi i qi gonga.

Georgij Nazarov ​

Georgij Nazarov – rođeni Moskovljanin, ekspert je za zdraviji i kvalitetniji pristup življenju. Nazarov je autor preko 10 knjiga na temu zdrave ishrane i čišćenja organizma. Na njegovom predavanju naučit ćete zaista malo poznate tajne pravilne ishrane .

Đorđe Civrić ​

Đorđe Civrić – veliki ljubitelj Yoge i istočnih kultura,strastveni putnik, prirodnjak, dugogodišni vegan i vegetarijanac na kurs nam donosi ukuse Indije, libana, Kine, Meksika i Mediterana. Koristeći pretežno sezonske namirnice, integralne mahune i žitarice, nerafinisana ulja,egzotične začine, i znanja iz Ayurvede I makrobiotike, svaki vaš obrok pripremaće posvećeno i sa puno ljubavi.

Za one koji namjeravaju da nastave kao joga treneri i instruktori meditacije, ovaj kurs otvara mogućnost da se poslje bave profesionalno podučavanjem joge kao jedinim ili dopunskim zanimanjem. Za one kojima je to pretežni motiv samo da kažemo da je, prema našem iskustvu, Trener Yoge  jedno od najljepših zanimanja na svijetu. Napori, vrijeme i troškovi će vam se isplatiti za nekoliko mjeseci.

Apsolviranjem na Školi za Trenere Yoge u Somboru otvarate mogućnost ispunjenja svoje i spoljašnje  i unutrašnje svrhe: postizanje i duhovnog i materijalnog bogatstva! Upitaćete se možda zašto članak o joga kursu pominje i materijalno bogatstvo? Zato što smo mi sa jednog kraja duh a sa drugog materija i ne bi smjeli lagati ni sebe ni druge (o tome više na kursu). Treći rezultat bavljenja jogom koji u sebi sadrži obje pomenute dimenzije je TOTALNO ZDRAVLJE i polaznici ovim kursom zakoračuju na taj put ‘najvećeg bogatstva’.

Što se tiče preduslova, važnija vam je spremnost na promjenu i duhovni rast nego praktično iskustvo, mada je tjelesna kondicija i prethodno znanje i iskustvo iz joge više nego dobrodošlo. Svakodnevno intenzivno vježbanje će, međutim, u tri nedjelje od svakog napraviti razgibanog vježbača (unutar sopstvenih mogućnosti).

Šta kažu drugi?

Polaznici koje ispune program i prođu sve testove dobijaju Diplomu koja potvrđuje stečena zvanja i Trenera Yoge i Učitelja meditacije i na osnovu koje mogu da se upišu u Registre raznih međunarodnih joga asocijacija i udruženja meditacije prema svom izboru. Oni polaznici koji ne ispune minimum mogu da biraju da li da dobiju samo Potvrdu da su prisustvali Kursu ili da idu na “popravni ispit” (ako je moguće) tokom samog Kursa ili  nekom drugom prilikom.

Da vam otkrijemo i koje je danas najvažnije joga pomagalo :To je engleski jezik. Internet je neiscrpan izvor informacija i znanja iz joge i zaista bi bilo šteta da se ne koristi. Learn English, please.

Preduslov za dobivanje  diplome je da se položi praktični i teoretski dio ispita.

Polaznici će dobiti Međunarodne diplome na engleskom jeziku.Sa tim se diplomama može raditi u cjeloj Evropi i cjelom svijetu.

~ Prosječni učitelj priča. Dobar učitelj objašnjava. Superiorni učitelj demonstrira. Veliki učitelj inspiriše. ~

Raspored aktivnosti

PROGRAM RADA:

Fizičke vježbe –  yoga pozicije ( asane), vrste i načini zagrijavanja i hlađenja tijela, principi, dinamika i statika, povezivanje u cjelinu, pozdrav suncu,  pozdrav mjesecu, istezanje meridijana, forma 18 pokreta, samomasaža, rastresanje, kontrakcija i relaksacija

Disajne vježbe – yoga tehnike disanja ( pranayama) principi, vrste disanja, meditativne, energetske I balansirajuće tehnike disanja

Mentalne vježbe i tehnike opuštanja – shavasana, yoga nidra,  progresivna mišićna relaksacija, autosugestija

Duhovne vježbe – meditacija kao duhovna praksa( dhyana) – indijske, kineske i japanske tehnike meditacije. Teorija i praksa pratyahare, dharane i dhyane

Energetske vježbe –  rad s čakrama, mudrama, bandama, krijama…

Anatomija i fiziologija-  učesnicima škole se prikazuje primjenjena anatomija i fiziologija, prilagođene potrebama budućih joga trenera. Naglasak je na razumjevanju i shvataju fizioloških dešavanja kod praktikovanja pojednih asana i pranajame. Učesnici stiču bazična znanja o položaju, građi i načinu funkcionisanja najvažnijih organa u tijelu, i osnove energetske anatomije i fiziologije što se odnosi na tokove glavnih meridijana i najvažnije tačke na tijelu. Takođe se velika pažnja posvećuje psihosomatskim dešavanjima tokom dugotrajne prakse joge.

Filozofija i psihologija – osnovni prikaz funkcionisanja nervnog sistema je obično uvod za psihološka objašnjenja promjena koje se dešavaju u organizmu, ali i u ponašanju jedinke tokom dugotrajne prakse joge. Velika pažnja se poklanja objašnjenju i diskusiji prvih stihova iz Patanđalijevih joga sutri i razjašnjenju 8 glavnih elemenata joge. Takođe u djelu o filozofiji se prikazuju najvažnije ideje i zamisli iz Sankhije, a učesnicima se donekle približe ideje iz Bhagavad Gite i Veda. 

Historija  i etika – Osvrt na same početke yoge, usmene i pisane izvore, nastajanje raznoraznih stilova yoge sa posebnim fokusom na Patanđalijeve sutre i osam udova yoge.

Metodologija vođenja treninga –  pedagogija, komunikacija, ličnost trenera,naučit ćete kako da samostalno osmislite zanimljiv trening i vodite ga na samopouzdan način, plus dobijate gotove strukture treninga, kako voditi online časove, tradicionalni i moderni pristupi, mjesečni i godišnji plan i program, tematske cjeline; yoga za leđa, bolove, kukove i karlicu, stres i anksioznost

Poslovni aspekt – marketing, brending, prodaja, kako se pozicionirati na tržištu,web stranica  i društvene mreže,  You Tube, office yoga u firmama, kako pronaći sopstvenu nišu ( specijalnost),vođenje online treninge….

Obučava se Hatha yoga,  Tao  yoga, Tantra Yoga, yoga za trudnice , Joga za djecu, joga terapija..

MJESTO: Joga Centar Sombor, Samka Radosavljevića 24. Zavisno od vremenskih uslova, kurs se održava ili u parku centra ili u sali (vidi fotografije).

VRIJEME ODRŽAVANJA: 04. – 21. 7. 2022. 

CIJENE: Kurs košta 650 Eura (vidi dolje za popuste), nezavisno od vremena efektivno provedenog na njemu. Smještaj u Joga centru (6 mjesta, 2 + 2 + 1+1) je 12 Eura dnevno po osobi u dvokrevetnoj sobi, a 15 Eura u jednokrevetnoj sobi. Smještaj u sali Centra ili u šatoru sa upotrebom kupatila, veš mašine i kuhinje je 5 Eura dnevno. Možete, naravno, i samostalno naći i luksuzniji a i skromniji smještaj (možda imate rođake u Somboru ili okolici).

Obzirom na jako mali broj mjesta, obavezna je rezervacija za pohađanje Kursa u  visini od 150 Eura, koji se iznos uračunava u cijenu a za one koji se odluče za smještaj u kući sa punim pansionom, takođe 30% od cijene smještaja. Ostatak cijene Kursa se plaća na licu mjesta prilikom dolaska. 

Ukoliko neko odluči da napusti kurs ranije (recimo, nakon položenog ispita), ne dobija povraćaj iznosa uplaćenog ni za školarinu niti za smještaj i pansion.

VAŽNO: Kao i proteklih godina, da bi se održao žensko-muški balans prva dvojica muškaraca koji uplate ciijeli kurs imaju popust  ( 400 Eura umjesto 650 Eura) a sljedeća dva imaju isto popust (450 Eura umjesto 650 Eura).

Pravila odustanka (sem u opravdanim slučajevima kao što su smrt, bolest i sl. ) U slučaju odustanka na šest i više mjeseci prije kursa, povraćaj je 50%; pet mjeseci 40%, četiri mjeseca 30%, tri mjeseca 20%, dva mjeseca 10% i odustanak na mjesec dana prije kursa, polaznik nema pravo na povratak uplaćenog novca. Međutim, taj iznos za koji se oduzima zbog odustanka se ponovo uračunava ako se polaznik prijavi ponovo nekom drugom prilikom.

Svi polaznici dobijaju i GRATIS  audio kolekciju Vođene meditacije  – ukroti majmunski um ( čakre, mikro-kosmička orbita,  zen, unutrašnji osmjeh, so ham,  meditacija ljubavi i nježnosti), audio yoga nidru – prosvjetljeni san  i T-shirt majicu “Trener Yoge”.

POPUSTI: Za uplate cijelog kursa do 31.12.2021. popust od čak 20%! Za uplate cijelog kursa do 31.03.2021. popust 10%.

VEĆ SU  PREKO DESET GENERACIJA TRENERA YOGE I UČITELJA MEDITACIJE KOD NAS USPJEŠNO ZAVRŠILI OBUKU I DOBILI DIPLOME.

UMJESTO DA MJESECIMA PUTUJETE U BEOGRAD I PLATITE NEKOLIKO PUTA VIŠE, SKUPLJAJTE NOVAC I GODIŠNJI ODMOR I OSTVARITE SVOJ SAN: POSTANITE TRENER YOGE I UČITELJ MEDITACIJE.  I ZA SEZONU JESEN 2022. STE VEĆ SPREMNI DA OTPOČNETE KARIJERU ILI (UNOSAN) HOBI.

A MOŽETE VEĆ SADA REZERVISATI MJESTO I ZA SLJEDEĆU, 2022. GODINU.