PMR – VJEŽBE ENERGIZACIJE

Progresivna mišićna relaksacija je jednostavna metoda opuštanja u kojoj se izvode vježbe stezanja( kontrakcije)  i opuštanja ( relaksacija) različitih mišićnih grupa  u sinhronizaciji sa specifičnim načinom disanja. Izvode se vježbe za sve mišiće na tijelu od glave do nožnih prstiju.Metodu je na Zapadu razvio dr. Edmund Jacobson 1928. godine, iako ona na Dalekom istoku postoji mnogo duže. Dr. Edmund je ustanovio da kod stresa dolazi do refleksne napetosti pojednih mišića tijela( najčešće vrat, vilica i leđa) a opuštanje mišića dolazi do osjećaja mira i relaksacije.

Praksa progresivne relaksacije povećava energiju, produktivnost, pamćenje,fokus i cirkulaciju.

Ova metoda vrlo efikasno pomaže kod sljedećih problema: stres, anksioznost, panika, nesanica, visok krvni pritisak, glavobolja, migrena, ukočenost vilice, vrata i leđa, astma, bolovi u leđima, alergije...

pmr

Kontra indikacije: u slučaju povređenih mišića, otvorenih rana ili pojave grčeva u mišićima preskočiti vježbu za taj dio tijela.

U ovom audio snimku Darko Trajković Vas vodi kroz 30 minuta progresivne mišićne relaksacije koja je ojačana sa principima iz Qi Gonga i Hipnoze.Nakon izvršene uplate u iznosu od 25e dobit ćete na e-mail audio snimak PMR - vježbe energizacije  i uputstva za praksu.

„Anksiozan um ne može da postoji u opuštenom tijelu“.

Edmund Jacobson

Naručite