Ninjutsu

ninjustu

Ninjutsu ( ninđucu) je ratnička umjetnost i borilačka vještina samoodbrane i preživljavanja. U okviru Ninjutsua proučava se i trenira 18 vještina i 9 stilova borenja kroz principe i filozofiju 5 prirodnih elemenata ( zemlja, voda, vatra, vjetar i praznina). Ninjutsu kombinira čvrsti i mekani ( in i yo)princip.Namjenjen je za ljude slobodnog uma koji ne vole ograničenja i istraživače unutrašnjeg svijeta tišine i vanjskog svijeta aktivnosti.

Ninjutsu se bazira isključivo na ličnoj zaštiti i zaštiti ljudi oko sebe.

Ninjutsu nije sport i ne postoje takmičenja osim s samim sobom, da budeš bolja osoba nego jučer i sutra bolji nego što si danas. Može da se koristi kao samoodbrambena i napadačka vještina nekonvencionalnog borenja, te je izuzetno pogodan za vojsku, policiju, bodyguarde, zaštitare, gorske službe spašavanja, vatrogasce i obične građane koji ne žele biti žrtve, pogotovo žene( ženski ninja se zove Kunoichi što u prevodu znači osoba s 9 talenata) i djecu, jer su tehnike tako dizajnirane da se protivnik savlada ili eliminiše uz minimum snage.

Slobodno možemo reći da su ninjutsu i ninje preteče današnjih modernih specijalaca. Za razliku od mnogih drugih vještina i sportova koji su nastali na strunjačama i ringovima, ninjutsu je nastao na bojnom polju tako da su sve tehnike nastale i oblikovane su kroz realna borbena iskustva na život i smrt.

Zašto trenirati Ninjutsu?

- stekni samopouzdanje, samodisciplinu i samokontrolu;

- nauči samoodbranu i kako da zaštitiš druge;

– budi u formi;

– postani crni pojas;

– vrijedne životne lekcije i suočavanje s problemima umjesto bježanja od njih;

– samosvijest, svijest o okolini i drugima;

– integritet, hrabrost, radoznalost i pozitivne životne vrijednosti;

– redukcija stresa i umora;

 

Šolja čaja

Nanin, japanski učitelj iz doba Meiđi primio je univerzitetskog profesora koji je došao da čuje nešto o Zenu.

Nanin je poslužio čaj. On je šolju svog gosta napunio do vrha, a onda je nastavio da sipa.

Profesor je posmatrao kako se šolja preliva i naposljetku više nije mogao da se suzdrži. „Prepuna je. Više ne može da stane u nju!“

„Baš kao ova šolja“ reče Nanin, „ i ti si ispunjen sopstvenim mislima i sudovima. Kako mogu da ti pokažem Zen, ako prvo ne isprazniš svoju šolju?“