Koja je svrha treniranja borilačkih vještina?

Borilačke vještine kao Put

Borilačke vještine pored očite samoodbrane, zdravlja i samopouzdanja služe i za razvoj unutrašnjih vrlina. One nas suštinski uče nenasilju i ljubavi. Iako ovo može zvučati paradoksalno zbog gledanja previše holivudskih filmova. Na svakom treningu radeći borilačke tehnike samoodbrane od kojih su neke i smrtonosni zahvati,  cijelo vrijeme i vježbamo kako da ne povrijedimo našeg trening partnera. Trening partner nam služi kao sredstvo meditacije u poketu i  on/a je refleksija toga ko smo i kakvi smo.

Ukoliko trening  borilačkih vještina ne podstiče unutrašnji rast i razvoj ljudskog bića, onda takav trening može da donese više štete nego koristi i samo nas pretvori u mašinu za mljevenje mesa. Bez rasta i razvoja iznutra, razvijaju se samo vještine za povređivanje drugih, i još uvijek ćemo biti izdominirani od strane naših unutrašnjih strahova i ljutnje koji su skupljeni u toku mlađih dana.

Nas ideal je postati tatsujin- kompletna osoba. Svrha treninga je kreiranje više sigurnosti i više mira prvo u nama samima pa onda to širimo i u svijet, umjesto povređivanja ili traženja konfrontacije s drugima.

Najviši cilj treninga borilačkih vještina je brušenje karaktera i obavezivanje samih sebe da učinimo svijet boljim mjestom za život.

Jer vanjsko bez unutrašnjeg je samo mašina, a unutrašnje bez vanjskog je samo san.