Ko sve koristi Hipnozu?

Ko su praktičari Hipnoze?

Hipnoza kao prirodan fenomen ljudskog uma je prisutna u našoj svakodnevnici uvijek, korisitimo je na samima sebi, na drugima i drugi je koriste na nama.

U ovom članku pišem o tome u kojim oblastima se koristi Hipnoza.

COACHING, PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE, NLP PRAKTIČARI

Profesionalci za razvoj ljudskih potencijala korišćenjem hipnoze pomažu klijentima da brže i lakše ostvare ciljeve iz raznih sfera života: finansije, zdravlje, porodica, slobodno vrijeme, karijera, lični razvoj, ljubav, fizičko okruženje. Hipnozom pomažu klijentima da dostignu idealnu kilažu, prestanu pušiti cigarete, razviju samopouzdanje, povećaju koncentraciju i pamćenje, otklone strah od javnog nastupa ili prilaza djevojci, podignu motivaciju i slično

MEDICINA

Hipnoza je od strane američkog i engleskog  doktorskog društva prihvaćena 1950. godine kao legitimna naučna metoda. Koristi se u 3 grane medicine; ginekologija – za bezbolan porođaj, stomatologija – bezbolno vađenje zuba, hirurgija – bezbolne operacije. Pojedini pacijenti zbog srčanih bolesti ili alergija ne smiju primiti hemijski anestetik i u tim slučajevima na snagu stupa hipnoza kao najjači anestetik na svijetu.

PSIHOLOGIJA, PSIHOTERAPIJA I PSIHIJATRIJA

Profesionalci za mentalno zdravlje koriste hipnozu u terapeutske svrhe da pacijentima pomognu da se oslobode depresije, epilepsije, anksioznih i paničnih poremećaja kao i mnogih drugih metoda.

Sve tehnike koje psiholozi, psihoterapeuti ili psihijatri rade s pacijentom u stanju hipnoze pacijent lakše akceptira i bez otpora.

SPORT

Mentalni treneri, sportski psiholozi i sportski treneri koristeći hipnozu pomažu sportašu da unaprijedi i razvije nepobjedivi mentalni stav, prevaziđe tremu, brže se regeneriše od napora, brže zacijeli sportske povrede i dovede svoj performans do maksimuma.

PEDAGOGIJA, ANDRAGOGIJA, RODITELJI

Učenje i vaspitanje  djece i odraslih  je odgovorna uloga  i najveća greška mnogih vaspitača je upotreba negativnih sugestija tipa : “ispašće ti tanjir”,  “pašćeš s drveta”, “ne valja tako”, “ništa ne radiš kako treba”..

 

KRIMINALISTIKA I PRAVO

Forenzička hipnoza se koristi od strane kriminalističkih psihologa da izvuku potisnuta sjećanja kod svjedoka, žrtava, očevidaca  ili drugih aktera raznih delikata.

RELIGIJA, POLITIKA, MEDIJI

Konverzaciona hipnoza je drugačija od terapeutske ili coaching hipnoze zato što u njoj nema formalnog  uvođenja u trans. Svaki vrhunski govornik,advokat, motivator, predavač ili edukator svjesno ili nesvjesno koristi hipnotičke obrasce. Zato što je hipnoza sastavni dio svake uspješne komunikacije.

 YOGA, QI GONG , TAI CHI, MINDFULLNES, MEDITACIJA….

Učitelji i treneri alternativnih istočnjačkih vještina znanjem iz hipnoze mogu efektivnije motivisati svoje vježbače, pomoći im da razviju redovnije navike grupnog i indivividualnog vježbanja. Znanjem iz hipnoze vođenje sesija meditacije, yoga nidre, autogenog treninga, vođenih fantazija i relaksacije se podiže na majstorski nivo,

FIZIOTERAPIJA, KIROPRAKTIKA, OSTEOPATIJA

Mnogi fizioterapeuti ubacujući moć hipnotičke sugestije u proces masaže ili namještanja zglobova, pomažu klijnetima da se dublje opuste, otklone bol. I kroz hipnozu otkriju uzrok fizičkih tegoba, jer svaki fizički poremećaj ima podlogu u psihi, emocijama i podsvijesti.

ALTERNATIVNE METODE

Bioenergija, reiki, theta healing, bars, rekonekcij i druge energetske tehnike ove predivne metode se u manjoj ili većoj mjeri već zasnivaju na hipnotičkim principima. Kada neko od ovih praktičara dođe na kurs hipnoze, nakon toga shvati da bolje razumije svoju vlastitu metodu,  kako i zašto funkcioniše.

Ukoliko želiš naučiti kako profesionalno izvoditi grupne I individualne sesije hipnoze kao hipnotizer, hipno coach ili hipnoterapeut onda je možda baš za tebe naša edukacija iz Hipnoze/hipnoterapije