Čeličenje elementom vode

Voda je hemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika – H20. Ona pokriva tri četvrtine zemljine površine u obliku okeana. Ljudsko tijelo je također najvećim djelom voda( od 70% do 90% zavisno od starosti), što govori o značaju ovog elementa za nas.

Voda je suprotna od vatre jer dok vatra vlada i vodi, voda se pokorava i služi. I najveća vrlina vode je brižnost.

Japanac Masaru Emoto je kroz svoje eksperimente dokazao da je voda živa i da stvara prekrasne kristale kad joj se uputi neka lijepa riječ ili molitva i obrnuto da stvara užasne kristale kad joj se upućuju ružne riječi. Imajte ovo na umu kad pijete bilo koju tekućinu i dodirujete vodu.

Za razvijanje elementa vode u nama dobro je kupati se u moru, jezeru, rijeci, potoku, stajati na kiši, ispod slapa, tuširati se ili uroniti u kadu. Biti saosjećajan i brižan prema drugima.

Voda pročišćava i hrani cijeli planet dajući mu život i vitalnost. Voda čisti ljudsko biopolje i negativne entitete.

Čeličenje organizma putem vode i drugih metoda zavisi od uzrasta, godišnjeg doba, načina života i tipa organizma(sluz, žuč, vjetar). Za starije češće treba topla i vlažna terapija, posebno zimi, Ko je mlad i ima viška kilograma bolje su hladne i vodene terapije.Hladnoća je najveći stimulans za ljudsko tijelo.

Kontrastno tuširanje vodom

“Nježna voda probija stijenu”

Zen izreka

Ako imate uslove i možete stati bosih stopala na zemlju i politi se kantom što hladnije vode. Ako živite u stanu i nemate dvorište onda će dobro doći i kontrastno (vruće – hladno) tuširanje vodom. Tijelo reaguje na hladnu vodu veoma brzo podižući temperaturu tijela, kao da imamo mini eksploziju unutar tijela koje se diže do oko 42 C( ta velika temperatura je kratkotrajna i traje samo par sekundi). I ta eksplozija vrućine koja pokreće metaboličke procese ubija patogene i drastično pokreće limfu koja izbacuje toksine iz tijela i kao posljedica toga se razvija odličan imuni sistem.

Kontrastno tuširanje podiže imuni sistem i regeneriše nas, posebno jača krvne sudove koji se pod utjecajem vruće vode šire a kod hladne sužavaju i kao posljedica toga postaju elastični i jaki.Topla voda rastvara a hladna odstranjuje, topla opušta i smiruje a hladna stimuliše i jača. Poslje vodene terapije ne brišite tijelo već obucite odjeću preko ili se krecite kroz prostor nagi. To stvara više energije i koža će upiti vodu. Često puta nije ugodno za uraditi ovo jer se posebno zimi znamo osjećati ljeno i hladno. Zato služi i kao svakodnevni akt jačanja volje i samodiscipline. Kad smo prehlađeni onda se radi svako 2 sata i pomoći će nam da ozdravimo bez medikamenata. Lično praktikujem u sklopu kontrastnog tuširanja naizmjenično skoro vrela voda pa totalno hladna voda i tako 3 runde završavajući uvijek s hladnom. Idealno je uraditi dva puta dnevno ovo( ujutro i navečer).

Sauna

Se koristi zimi 2x sedmično a ljeti jednom.  Otići punog stomaka u saunu je štetno a ne valja ni skroz praznog. Idealno je ići oko 9-10 ujutro. U ležećem položaju toplota djeluje ravnomjerno na sve dijelove tijela i mišići se opuštaju. Kada sjedimo onda previše vrućine udara u glavu što može doveti do pritiska u glavi. Nakon saune treba saprati tijelo mlakom vodom pa onda prohladnom. Sauna nije za epileptičare i srčane bolesnike. Poslje saune je idealan sok od mrkve, cikle i jabuke. A , nedavno mi je prijateljica i rekla super savjet za nadoknadu minerala nakon saune: topla limunada s biberom, soli i šećerom.Može se takodjer nakon saune utrljati u mokru kožu maslinovo ulje jer je masnoća iz njega najsličnija ljudskoj masnoći. To sprečava suhoću i grubost. Za one koji žele ekstra čišćenje organizma mogu uraditi i klistir nakon saune.

Kontakt s elementom vode u prirodi

Najidealnije je u rijekama, jezerima i morima. Ljeti plivajte u rijeci 20 -30 minuta, u jesen 5 – 10 i zimi samo 2-3 minute.

Zimi leći na snijeg 30 sekundi i utopliti se nakon toga.

Naprednije forme treninga su napuniti puno bure ili kadu leda, roniti ispod leda…

U toku menstrucije,trudnoće i težih bubrežnih bolesti ne praktikovati hladne terapije.

Topla i vruća ( jacuzi, toplice) posebno prija za čišćenje tijela i aure jer smo 9 mjeseci proveli u toploj vodi materice. Topla voda može potaknuti sjećanja iz materice a hladna voda sjećanja na smrt i čin rođenja.

Isprazni svoj um,budi bez oblika poput vode. Ako staviš vodu u čašu i ona postaje čaša, stavi je u bocu i ona postaje boca. Voda može teći a može i razbijati. Budi voda prijatelju.

Bruce Lee

Tražite razloge vlastitih bolesti i presjecite ih mačem znanja”.

Genadiy Petrovich Malahov