KO JE BIO MILTON H. ERICSON ( 1901 – 1980) ?

erikson

      KO JE BIO MILTON  H. ERICSON ( 1901 – 1980) ?

–        Psiholog

–        Psihijatar

–        psihoterapeut

–        Istraživač

–        Porodični savjetnik

–        Hipnoterapeut

–        Otac 8 djece

Milton se smatra ocem moderne indirektne hipnoterapije koji je sugestivni princip ” ti ćeš” pretvorio u “ti možeš”.

Kad je bio dijete ljubazni doktor ga je izlječio od bola i dao mu novčić, tada je odlučio postati doktor.

Kasnije, u 17 godini je obolio od polia( dječija paraliza koja izaziva nepomičnost mišića) i doktori su mislili da će umrijeti. Ležao je u krevetu u kuhinji nepomičan i posmatrao pokrete svoje male sestre koje je tek učila da puzi i hoda. Počeo je da imitira njene kretnje, razvija osjetilnu izoštrenost i percepciju i postepeno ozdravio. U tom periodu bolesti postao je svjestan važnosti neverbalne komunikacije.

Zahvaljujući bolesti razvio je legendarnu moć zapažanja zbog čega je mogao jako dobro čitati ljude, imao je jako dobro razvijen emocionalni sluh – da na osnovu glasa raspoznaje stanja osobe. Bolest je bila njegov najveći učitelj i napravio je od bolesti saveznika. Također je bio je slijep za boje( vidio je samo ljubicastu i njavise nosio tu boju). Kada je ozdravio doktori su to nazivali čudom a on napornim radom.

Drugi napad polio virusa se desio kada je imao 51 godinu. Tad se uspio samo djelimično oporaviti, tako da je zadnjih 10 godina života proveo u invalidskim kolicima.

Njegova karijera je trajala preko 50 godina. Radio je opsežna istraživanja o sugestiji i hipnozi. Bio je učeniik hipnotizera Clarka Hula.

Godine 1987 je osnovao s par kolega Američko društvo za kliničku hipnozu. Mnogo je putovao i držao seminare u zemlji i inostranstvu.

Dr. Erickson je ostavio pisano nasljeđe u obliku više od 140 naučnih članaka i pet knjiga o hipnozi, čiji je suautor.

Skovao je termin kratka terapija ( brief therapy) za one slučajeve koje je rješavao kroz par seansi.

Kada su ga pitali šta je ključno za postizanje terapeutske promjene po njegovom mišljenju, Erikson je odgovorio da misli da je to kao kad dijete ide u školu. Nije dovoljno objasnitI djetetu da su jedan plus jedan dva, već je neophodno dati mu kredu da ono napiše „jedan“ i još jednom napiše „jedan“, pa stavi znak plus i napiše „dva“. Slično tome nije dovoljno objasniti klijentu problem, već ga treba navesti i da nešto uradi.

ERIKSONOVI PRINICIPI

Ljudi za sebe uvijek biraju najbolju opciju

Mapa nije teritorij

Što više mogućnosti to bolje

Ako je posao ogroman , raskomadaj ga na manje dijelove

Osoba ne može ne reagirati

Poštujte sve poruke klijenta

Iza svakog ponašanja krije se dobra namjera

Mi imamo sve resurse da napravimo promjenu

Fleksibilnost i istraživanje

Ako jedna tehnika ne funkcioniše prelati se na drugu

Smatrao je da ono što radi mora biti drugačije s svakim klijentom i najviše je volio kad poslje sesije kaže: „Nikad prije to nisam uradio“.Bio je beskrajno znatiželjan šta će se dogoditi ako proba nešto drugačije.Smatrao je da terapeuti ne smiju limitirati svoj pristup zbog lojalnosti metodu ili učitelju. Da kada se nauči tehnika od nekog učitelja i osvjesti se koliko smo različita osoba od njega trebamo prilagoditi sebi i svojoj ličnosti. U tom pristupu je najvažniji klijent i zato treba biti spreman prestati pratiti bilo koje učenje ili tehniku. Izraziti sebe originalno i ne imitirati nikog.

Milton je imao ogromno povjerenje u svoje nesvjesno.Smatrao je da je nesvjesno mnogo mudrije od svjesnog i da se u njemu nalaze neophodni resusrsi za željenu promjenu. Ovo je potpuno suprotno od tradicionalne psihoterapije i psihijatrije koje su nesvjesno smatrale uglavnom samo izvorom nagona, sjenki i patologije.

Smatrao je da je raport najvažniji jer ti tada čovjek vjeruje i nema otpora za tehnike koje primjenjuješ.

Njegova kreativnost proizilazi iz njegovog ogromnog rada, učenja, eksperimentisanja i ljubavi spram ljudima i istinskoj želji da im pomogne.

Milton je redefinisao trans kao stanje specijalne interakcije izmedju dvije osobe

Milton je inspirisao i utjecao na mnoge postojeće i novo nastale discipline: NlP, coaching, strateška psihoterapija, sistemska porodična terapija, sportska psihologija, mind-body terapija…

Dopusti sebi da vidiš ono što inače sebi ne dopuštaš da vidiš

Milton Erikson

Zainteresovani ste za učenje indirektne hipnoze Miltona Eriksona?

Kontaktirajte me 🙂