Tai Chi & Qi gong

Qi Gong je način postojanja i majstorstvo prisutnosti. To je sastavni dio kineske tradicionalne medicine, postoji zdravstveno – medicinski, borilački i spiritualni Qi Gong.

Qi gong uključuje vježbe tijela, vježbe disanja i vježbe duha. To je nježan način pokretanja tijela na fluidan način ( krv, limfa, sinovijalna tekućina). Drastično povećava koordinaciju, ravnotežu kao i svijesnost o kretanju sopstvenog tijela kroz prostor.

Cilj ovih vježbi je fizičko mentalno, emotivno i duhovno zdravlje. U Kini postoje brojni zabilježeni slučajevi iscjeljenja od raka putem vježbi s Chi (Ki, Prana) energijom. Ukoliko se vježba u kombinaciji sa nekom borilačkom vještinom, poboljšava se borbena spremnost. Qi Gong se vjekovima razvijao kroz taoističku alhemiju u traganju za receptom za dugovječnost pa čak i besmrtnost.

Dobrobiti prakse Qi Gonga

- poboljšavanje balansa, pokretljivost zglobova, snižavanje krvnog pritiska, snižavanje holesterola, jačanje, koordinacija i fleksibilnost cijelog tijela;

- posebno se preporučuje osobama s srčanim i plućnim bolestima,artritisom, lošim držanjem tijela;

- razvoj pamćenja, fokusa, percepcije i svijesne pažnje;

- moć bivanja i uživanja u sadašnjem trenutku;

- jačanje unutrašnjih organa a posebno bubrega;

- jačanje nerava i imunog sistema;

- otvaranje energetskih kanala( meridijani) u tijelu

- emotivni balans i otklanjanje stresa

Termini treninga Qi Gonga u Sarajevu održavaju se u centru za psiho-fizički razvoj „Transformacija“ u Hrasnom na Trgu heroja br. 30.

Utorkom i četvrtkom od 19:00 do 20:00

Tai Chi treninzi održavaju se utorkom i četvrtko od 20:00 do 21:00

“Nježnost pobjeđuje snagu.” -Lao Ce

Nazovite na 061 557 377 ili pošaljite poruku.