Blog

Seminar 9 tehnika Meditacije

Naučite da meditirate i tako steknite duboki unutrašnji mir i slobodu!

 

Meditacija je na Dalekom istoku metoda broj jedan za razvoj ljudskog bića.Smatra se nezaobilaznom metodom za razvoj i širenje svjesnosti, iscjeljivanje,razvoj inteligencije, borilačku moć i samorealizaciju.

Na ovom kursu naućit ćete devet tehnika meditacije koje dolaze iz različitih tradicija( indijske, kineske, japanske..) Na osnovu iskustva i osjećaja dobit ćete uvid u to koji tip meditacije najviše odgovara Vašem karakteru i Vašem životnom  Putu.

Zaronite u ovo predivnu avanturu samoistraživanja jer ne postoji ljepše putovanje od putovanja u samog sebe.

Osam tehnika meditacije:

1. Mikrokosmička orbita

2. Zen meditacija

3. Zhan Zhuang – stojeća meditacija

4. Mantra – zvučna meditacija

5. Trataka – zureća meditacija

6. Introspektivna meditacija

7.Meditacija u pokretu

8.Meditacija s muzikom

9. Meditacija srca

 

Edukator: Darko Trajković( dipl. Kriminalista,hipnoterapeut, trener qi gonga i yoge,učitelj meditacije, majstor ninjutsua 4.DAN )

GDJE:Centar Transformacija,  Hrasno,Trg heroja 30 ( Sarajevo)

KAD:21.07.2018.  Od 12:00 do 14:00 i od 16:00 do 19:00 sati

VRIJEDNOST: 100 KM. Za uplate do 18.07. odobravamo popust cijenu od 80 KM

 

Uplata se vrši direktno u Centru Transformacija ili putem uplatnice.

Nazovite na 061 557 377 ili pošaljite prijavu na email fokusdahpokret@gmail.com

21 razlog zašto trebate raditi vježbe disanja svaki dan

Prenosim Vam 21 razlog zašto trebate raditi vježbe disanja svaki dan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Benefiti od vježbi disanja:

1. Obezbjeđuje se više kiseonika za tijelo
2. Smanjuje se ili totalno uklanja bol
3. Opušta se i tijelo i psiha
4. Povećava se izdržljivost
5. Povećanje kapaciteta pluća i kontrola emocija kroz kontrolu daha
6. Oslobađanje od stresa
7. Poboljšava se san i uklanja nesanica
8. Mogu podići otpornost na stres
9. Poboljšanje vitalnosti i jačanje imunog sistema organizma
10. Podižu energiju
11. Daju osjećaj smirenosti
12. Usporava starenje i podlmađuje
13. Čisti um i percepciju
14. Pomažu odnošenju štetnih materija iz organizma i ubrzava metabolizam
15. Pomažu u povećanju fleksibilnosti
16. Poboljšavaju koncentraciju
17. Možete postati samosvjesniji (self awareness)
18. Podižu radost u životu
19. Umanjuju fizički i mentalni zamor
20. Olakšavaju stanja zagušenja i poboljšavaju cirkulaciju krvi
21. Omogućavaju mjenjanje percepcije i doživljaja stvarnosti

Nauči sve tajne pravilnog i prirodnog disanja kroz najefektnije tehnike iz qi gonga, yoge i borilačkih vještina:
http://trajkovicdarko.com/disanje-zaboravljena-vjestina-osnovni-nivo/

Tehnike čišćenja organizma

U vremenu zagađenog zraka, nečiste vode i prskane hrane potreba za čišćenjem organizma je sve veća. Naši preci i drevni narodi u svim kulturama praktikovali su tehnike čišćenja organizma zbog zdravlja i dugovječnosti, iscjeljivanja, a i duhovnog razvoja, jer čistoća tijela utječe na to kako će naša duša percipirati svijet, sebe i druge.

Na radionici ćete naučiti:
– „male“ tehnike čišćenja organizma koje se praktikuju svakodnevno u sklopu regularne jutarnje higijene
– „ velike“ tehnike čišćenja organizma koje se praktikuju po potrebi i u skladu sa godišnjim dobima
– ljekovite zvukove za unutrašnje organe (srce, jetra, pluća, bubrezi, slezena)
– čišćenje želučano-probavnog trakta i debelog crijeva
– čišćenje jetre i žučne kese
– čišćenje limfe i pluća, bubrega
– specifične vrste prehrambenih namirnica koje čiste organizam od patogenog utjecaja
– 3 tehnike za čišćenje tijela od parazita
– vježbe disanja i specifične fizičke pokrete za stimulaciju imunog sistema
– terapeutski post
– energetsko čišćenje

Koristi od radionice:

Dobit ćete praktične alate i tehnike koje će Vam pomoći da ojačate imuni sistem, podignete nivo vitalnosti i vibrantnosti, regenerišete se, imate više energije, fokusa i volje za život.
Sve tehnike su 100% sigurne i isprobane.

Voditelj radionice:
Darko Trajković, dipl. Kriminalista, hipnoterapeut, trener joge i qi gonga, life coach, instruktor borilačkih vještina (ninjutsu, systema i krav maga)


Kotizacija za učešće na radionici je 60 KM
Svoje mjesto rezervirajte uplatom u bistrou Zdravo svaki dan od 10:00 do 20:00 sati, osim ponedjeljkom

Dan radionice: subota 18.5.2019.
Vrijeme: od 19:00 do 22:00 sati

Mjesto održavanja: Bistro “Zdravo”
ul. Džemala Bijedića 160F, naselje Miljacaka, Otoka
Tel: 0603 48 28 38

Koja je svrha treniranja borilačkih vještina?

Borilačke vještine kao Put

Borilačke vještine pored očite samoodbrane, zdravlja i samopouzdanja služe i za razvoj unutrašnjih vrlina. One nas suštinski uče nenasilju i ljubavi. Iako ovo može zvučati paradoksalno zbog gledanja previše holivudskih filmova. Na svakom treningu radeći borilačke tehnike samoodbrane od kojih su neke i smrtonosni zahvati,  cijelo vrijeme i vježbamo kako da ne povrijedimo našeg trening partnera. Trening partner nam služi kao sredstvo meditacije u poketu i  on/a je refleksija toga ko smo i kakvi smo.

Ukoliko trening  borilačkih vještina ne podstiče unutrašnji rast i razvoj ljudskog bića, onda takav trening može da donese više štete nego koristi i samo nas pretvori u mašinu za mljevenje mesa. Bez rasta i razvoja iznutra, razvijaju se samo vještine za povređivanje drugih, i još uvijek ćemo biti izdominirani od strane naših unutrašnjih strahova i ljutnje koji su skupljeni u toku mlađih dana.

Nas ideal je postati tatsujin- kompletna osoba. Svrha treninga je kreiranje više sigurnosti i više mira prvo u nama samima pa onda to širimo i u svijet, umjesto povređivanja ili traženja konfrontacije s drugima.

Najviši cilj treninga borilačkih vještina je brušenje karaktera i obavezivanje samih sebe da učinimo svijet boljim mjestom za život.

Jer vanjsko bez unutrašnjeg je samo mašina, a unutrašnje bez vanjskog je samo san.

Hipnoza i Joga (Hypno Yoga)

 

Mnogi gurui i instruktori joge govore svojim sljedbenicima kako je hipnoza opasna i da je ne trebaju nikad probati, dok istovremeno oni koriste tehnike hipnoze u toku časa joge. Neki od njih nisu svijesni toga  jer ne uviđaju sličnost između ove dvije metode a drugi su svijesni i namjerno to zaobilaze.

Hipnoza sama po sebi nije opasna s tim da osoba koja koristi hipnozu može biti opasna ( ukoliko je nestručna i ima loše namjere). Međutim, u svim strukama ukoliko voditelj nije stručan i etičan može da nastane šteta. Npr. doktor koji izvrši operativni zahvat nemarno može dovesti do komplikacija kod pacijenta, trener bilo koje sportske vještine ukoliko ne poznaje dovoljno pravilne principe zdravog vježbanja može da prouzrokuje da mu se vježbači povrjeđuju itd.

Ono što mi daje kredibilitet za pisanje ovog članka je moje iskustvo u vježbanju joge preko 15 godina i 9 godina rada kao hipnoterapeut.

Kada hipnotizer ili hipnoterapeut ode na  čas joge momentalno uviđa slične principe između ulaska u stanje hipnoze i vježbanja joge. Prilikom ulaska u asane(meditativne pozicije istezanja) vježbačima se govori da zatvore oči, duboko udahnu i opuste se, a u mnogim školama se daju i sugestije šta tačno osoba treba da osjeti u kojoj asani(ukoliko je joga nauka o samospoznaji ne bi li praktikant sam trebao bez sugestija doći do toga?)Slične principe koriste i hipnoterapeuti prilikom uvođenja klijenata u hipnotički trans govoreći im kako da dišu, na šta da obrate pažnju. Najveću podudarnost uviđamo prilikom završnog dijela časova joge gdje se radi relaksacija u  shavasani( poza mrtvaca za opuštanje)   gdje trener daje upute kako da diše i opusti svaki dio tijela, što je istovjetno najosnovnijoj tehnici hipnotičke indukcije(uvođenja) koja se zove progresivna mišićna relaksacija.Na dalje, tehnike yoga nidra što se prevodi kao svijesni san, koju je najviše razvio i propagirao Swami Vivekananda razmjenjujući iskustva i znanja s ocem američke psihologije Jamesom Braidom je čista hipnoza. Razlika je naravno i  u tome da treneri joge nisu edukovani toliko detaljno i široko kao hipnoterapeuti da rješavaju konkretne probleme poput strahova, mucanja, ovisnosti i slično.

Zanimljivo je spomenuti da danas postoji i hipno joga koju je razvila učiteljica joge i hipnoterapeutkinja iz Indije, gdje u joga asanama praktičari vježbaju afirmacije i pozitivne sugestije.

Šta zaključiti?

U različitim kulturama razvijale su se različite metode s istim ili sličnim namjerama i za ista ili slična stanja svijesti, koje su nazvane drugačijim imenima.

Šta to sve znači? Ukoliko ste praktičar ili trener joge investiranjem u učenje i praktikovanje (samo)hipnoze možete još više razumjeti i produbiti svoju jogičku praksu na putu do konačnog oslobođenja.